Thursday, January 29, 2009

iar un incident

din cand in cand, am facut proiectii de filme scurte, pentru toti elevii participanti la proiect. filme documentare, filme scurte despre tot felul de locuri nebanuite din lume.

o data, am proiectat un film despre Africa si despre "calatoria" unor papuci confectionati in Africa si purtati de oameni din zone africane diferite.

doi baieti din clasa a 4a au reactionat ciudat la film: au inceput sa rade de un coleg de-al lor si sa il numeasca african.

pe de o parte, era ciudat ca pentru ei a fi african era ceva rau. asa cum a rezultat, habar nu aveau nici cum e sa traiesti in Africa, nici ce inseamna sa fii african si nici ce face ca pielea unui om sa fie neagra.
ar fi bine ca oamenii (mai ales adultii, care ii influenteaza in mod direct pe copii) sa se intereseze de aceste lucruri, inainte sa le spuna copiilor.

iar cei care stiu, sa incerce sa le explice copiilor faptul ca diferenta de culoare este o diferenta mult mult mai mica decat marea asemanare intre oameni (faptul ca toti functionam la fel, de la cap la picioare, si ne diferentiem de alte animale de pe terra).
si, daca stam sa ne gandim bine, oameni de aceeasi culoare sau oameni care locuiesc in acelasi bloc pot fi atat de diferiti in comportament, incat chiar nu are rost sa judecam oamenii dupa locul in care s-au nascut si culoarea pielii.

pe de alta parte, era ciudat ca cei doi baieti nu au vrut sa invete despre aceste lucruri, erau foarte inchisi. au continuat sa jigneasca.
este trist pentru copii de clasa a 4a sa fie inchisi si sa nu isi doreasca sa afle lucruri noi.

din nou, este datoria adultilor (profesori, parinti, frati mai mari) sa aiba grija ca acesti copii sa ramana deschisi catre informatie, pana in momentul in care pot hotari singuri ce informatii accepta si ce nu...
e pacat altfel, pentru ca acesti copii inchisi risca sa fie exclusi de restul colegilor, sa nu mai fie acceptati la activitatile de grup, sa fie pedepsiti la scoala si astfel sa fie impinsi catre limita societatii.

No comments:

Post a Comment